About

 

Mijn naam is Jeroen van Dorp. Ik dwaal niet alleen maar rond op Internet, ik heb er ook vele verblijfplaatsen waar ik even zovele activiteiten in ontplooi. Dat is de korte versie van deze pagina.

De lange versie? Geen probleem.

Vele verblijfplaatsen

Internet is een stad met vele huizen. Wat Internet zo aantrekkelijk maakt is dat niemand zich hoeft te beperken tot één huis. Wie een compleet gebouw wil bezetten is vrij om dat te doen. Wie een huis in iedere stad wil, regelt dat in een oogwenk.

Ook ik beperk me niet tot één enkel huis. Binnen twee domeinen (vandorp.info en koppernigk.net) bepaal ik niet alleen de inhoud, maar ook de vorm. Op andere plaatsen bepaal ik slechts de inhoud en bepalen anderen hoe mooi het huis er uit ziet. Twitter, Facebook, LinkedIn, Pearltrees, Flipboard, YouTube, Vimeo, Flickr - en dan is de opsomming nog niet eens volledig.

De onderwerpen zijn ook gevarieerd. Ik interesseer me in astronomie, (middeleeuwse) geschiedenis, fotografie, films, velerlei muziekstijlen, boeken (papier en digitaal), maatschappij en politiek, computer hard- en software, genealogie en alles wat voorbij komt en mij onbekend is. Ook heb ik de onbedwingbare neiging een aantal malen per week aan krachttraining te doen.

Daarnaast heb ik een bijzondere interesse in creativiteit en creatieve processen, de omgang met grote hoeveelheden ongestructureerde informatie en organiseren van het traject van eerste idee naar praktische uitvoering.

Big data

De veel aangehaalde "Information overload" is geen verzinsel, maar een reëel probleem. Het is echter ook niet het kwaad dat ons allemaal "gek" maakt. Nog nooit hebben we zoveel kansen gehad om informatie te vinden en te gebruiken. Hij of zij die dat het beste doet neemt een flinke voorsprong. Creatieve methodieken kunnen daar een enorme hulp bij zijn.

De omgang met data is een belangrijk aspect voor de hedendaagse mens. Hoe niet alleen relevante en irrelevante informatie te ontvangen, maar ook te verwerken, te schiften, te ordenen, te gebruiken? Een van de wegen die ik bewandel wordt gevoed door de niet aflatende stroom applicaties die beschikbaar komt voor computerplatforms. In toenemende mate horen daar de mobiele platforms bij: smartphones, tablets, miniatuur laptops van de laatste generaties.

Een andere weg is die van de computer die alle andere nog steeds in de schaduw stelt: de hersenen. Vandaar ook mijn interesse in creativiteit - een vaardigheid die gerelateerd is aan een laag latent inhibitieniveau van de hersenen en hoge intelligentie in al zijn facetten. Kortweg: iets kwalitatief hoogwaardig doen met nuttige en onnutte informatie.

Creatieve methodiek

Deze website is - net als de andere websites die ik onderhoud - een onderdeel van mijn eigen creatieve methodiek. Door te schrijven en te redigeren wat in me opkomt en wat me bezighoudt probeer ik willekeurige informatie om te zetten in relevante informatie.

Soms wordt dat schrijven gedicteerd door boosheid of ontzetting. Ook emoties zijn gevoelens die verwerkt kunnen worden. Soms door nieuwsgierigheid. Soms resulterend in iets verassend, soms in een open deur. De reis is het doel. Het is hier allemaal te vinden.

Op mijn website koppernigk.net blog ik dagelijks een of meer artikeltjes die gevonden heb op Internet en over astronomische onderwerpen gaan. Sterrenkunde is een hobby die ik meer dan 45 jaar beoefen. Hoe blijf je bij? Door zelf te zoeken, te lezen, te screenen en te kiezen. Door met jezelf de afspraak te maken dagelijk een artikeltje te publiceren, al is het er maar één.

Ik fotografeer graag. Op stap om mensen, dingen en dieren te fotograferen. Om na te denken over wat ik zie, en hoe het te comprimeren en vorm te geven in een enkel beeld.

Genealogie is nog zo'n patroonscheppende activiteit. Het geeft jezelf en je omgeving zijn plaats in deze wereld en dwingt je niet slechts tot het nadenken over de grote lijnen in de historie, maar ook tot het uitzoeken van de petit histoire en de dagelijkse dingen die mensen voor mij belangrijk vonden.

Ook social media kunnen helpen bij het organiseren van de wereld. Het gebruik van Twitter als een methode om de ongeorganiseerde informatie te delen en te prioriteren. Aangepaste versies daarvan zijn Flipboard magazines, zoals het mijne, de C-Factor. De aloude RSS-feeds mogen dan wat uit beeld raken, maar zijn nog steeds van onschatbare waarde.

Wie beroepsmatig wat meer van mij wil weten, kan mijn personal landing page bezoeken of op mijn LinkedIn profiel kijken.

En wie direct wat van mij wil weten, kan het mij uiteraard altijd even direct vragen. E-mail is niet dood. Het leeft. Schrijf aan jeroen at vandorp punt info.