Hunebedden en punten

Een tijdje geleden bezocht ik een aanal hunebedden in de omgeving van Drouwen en Borger. De aanleiding was merkwaardig genoeg een eerder bezoek aan de hunebedden in die omgeving. Toen was het ons niet gelukt de hunebed met de illustere naam D26 te vinden. Gelegen op de hoek van een bosperceel en een enorme vlakte van grasmatten vond ik de rekel pas bij thuiskomst via Google Maps. Het tweede bezoek bracht ons de verlossing: D26 is niet alleen vindbaar, maar ook nog bereikbaar.
Op het stukje heilige grond waar de hunebed staat mag niet worden gegraven. Ook niet door archeologen, zo meldde ons het begeleidende bord dat hunebed en geschiedenis beschreef. Goedzo, soms moet je niet graven, maar graven gewoon met rust laten.

Ten behoeve van de dwalende toerist - waar ik toe behoor - waren op diverse plekken kleine paaltjes met daaraan een bordje bevestigd die ons duidelijk maakten in welke richting we moesten lopen om bij D26 te geraken. Deze bordjes zijn groen en voorzien van een symbool. Een icoon, zo besefte ik ineens. Een langwerpig ovaaltje horizontaal rustend op drie kleinere verticale ovaaltjes. Ineens zag ik hoe ongeschreven helder dit plaatje in zijn beeldtaal was. Zonder een woord was het me duidelijk dat het hier maar om één object kon gaan: een hunebed. Er is geen enkele andere mogelijkheid. Mannetjes en vrouwtjes verwijzen naar gendergescheiden toiletten, die vier ovaaljes op het groene bordje - waar ook ter wereld geplaats - verwijzen naar een hunebed.

Een bijzonder inzicht voor iemand met een zo klein denkraam als ik.

Soms sta je daar ineens bij stil. Hoe eenduidig een pictogram kan zijn, hoe meerduidig een enkel woord kan zijn. Het geld niet alleen voor pictogrammen, maar ook voor andere " eenduidigheden". Als ik tegen mijn bejaarde moeder zeg dat ik iets gelezen heb op "nu punt nl", dan is het haar direct duidelijk waar het over gaat. Zij zal niet denken dat dit een avantgardistisch tijdschrift is, noch een hippe uitspanning met ongeschaafde ruwhouten tafels en industrieel beton. Zij zal direct weten, door die punt vooral, dat het een plaats op Internet, een website betreft. Wat is er voor nodig om zo iconisch te worden? Internet is het geworden door de overkill die het veroorzaakt in ons leven, maar dat geldt toch niet voor hunebedden, die niet bepaald tot de meest voorkomende verschijnselen in ons dagelijks leven behoren.

Kom daar maar eens achter.

Overigens, D19, D20, D21, D22, D23, D24, en D25 mochten er ook zijn.