Matthijs van Boxsel - De draagbare encyclopedie van de domheidDit boek is en wonderlijke ratjetoe van - zoals ik ergens treffend las - eruditie en ironie, die naadloos in elkaar overgaan. Het boek is bijkans anekdotisch te lezen. Matthijs van Boxsel probeert de domheid te begrijpen om intelligentie te vatten. Een tour door de geschiedenis van stommiteiten en denkers over stommiteiten.
Ik begrijp dat dit een samenvatting is van een groter, driedelig werk, en dat zal zich ongetwijfeld hebben vertaald in de structuur en opzet van deze "draagbare encyclopedie". Die is ronduit warrig te noemen, maar wel op een prettig gestoorde manier.

Soms is van Boxsel wel wat erg gericht op de uitzonderlijke domheid. Daarmee bedoel ik dat hij bizarre incidenten soms beschouwt als illustratie voor zijn stelling dat het begrijpen van domheid tot intelligentie leidt. Daar vind ik Van Boxsel wat van het spoor af raken: incidenten zijn incidenten, niet de regel van de domheid. Niet voor niets halen dat soort blunders YouTube en de televisie, krant en Internet.

Wie dit boek uit heeft voelt het genot van veel kennis zonder enig toegevoegd nut. En het leuke is: de vraag rijst na een tijdje of dat laatste wel waar is.
Ontregelend. Vier sterren.