Stop maar vol, die databanken

Vandaag in de Volkskrant het troosteloze verhaal van een driejarige peuter uit Glanerbrug die is aangerand door haar buurman. Het blijkt dat de man al vroeger in aanraking is gekomen met de politie wegens zedenmisdrijven, maar dat de zedenpolitie van de Regio Twente geen opvolging heeft gegeven aan het onderzoek door een gebrek aan capaciteit. Uit DNA-onderzoek naar aanleiding van de aanranding nu blijkt dat de man ook nog eens gekoppeld kon worden aan een moord op een achtjarig meisje in 1991.

De logische conclusie van de vertegenwoordiger van de familie van het driejarige slachtoffertje is dat we in Nederland af moeten van onze koudwatervrees voor DNA. De Kamerfractie van het CDA heeft de minister al gevraagd waarom 's mans DNA niet in de landelijke DNA-databank zat.

Natuurlijk zijn dat niet de logische vragen. Zoals al eerder is vastgesteld is een gebrek aan capaciteit bij opsporingsdiensten en een gebrekkige samenwerking tussen speurders een veel groter probleem dan een gebrek aan technische middelen. Ook hier is dat weer het geval. De man werd in 2006 betrapt met een grote hoeveelheid kinderporno op zijn computer. Had men toen zijn DNA afgenomen, aldus de betrokkenen, dan was toen al duidelijk geworden dat hij tevens de moordenaar had kunnen zijn van het achtjarige slachtoffer uit 1991.

As is verbrande turf. Het DNA werd niet afgenomen. Niet omdat we die mogelijkheid niet hadden, maar omdat er niet doorgerechercheerd is in verband met capaciteitsgebrek. Wie dozijnen aan technisch geavanceerde maatregelen bedenkt die toch niet gebruikt worden door capaciteitsgebrek, moet zich niet verschuilen achter de noodzaak van meer technologie, maar moet het beleidsmatig falen aan de kaak stellen.

Het is het verhaal van verplichte registratie in al die databanken die onze overheid ons zo agressief opdringt. Het gaat over vingerafdrukken die onze overheid zegt nodig te hebben om boeven te kunnen vangen. Het gaat over de miljarden e-mails en Internetbewegingen die dwingeland overheid jarenlang laat bewaren omdat ze zo nodig zouden zijn om onbekende terroristen te kunnen onderscheppen.

Maar als het erop aan komt, kan ze nog niet eens één bekende zedenverdachte in de gaten houden.