Van Rijn en de kentering in het denken

Staatssecretaris van Rijn vindt dat er een kentering in het denken moet plaatsvinden. Die omslag heeft betrekking op de zorg. Langdurige zorg. We moeten met zijn allen weer meer om onze naasten geven en vaker zelf de handen uit de mouwen steken. Het kan niet zo zijn dat de overheid voor alles moet opdraaien. Daar is Van Rijn niet van. Er moet worden gekenterd.

Die kentering die sociaaldemocraat Van Rijn bepleit, als staatssecretaris bungelend onder het beste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog, heeft echter al lang geleden plaatsgevonden.
Dat was in een tijd dat de beschaving de overhand kreeg, boven de anticultuur van het geld verdienen. De tijd waarin we vonden dat, als je ziek of oud was, niet afhankelijk mocht zijn van het toeval of familie en vrienden je die zorg al dan niet konden geven.
We besloten toen allemaal geld in de pot te stoppen en de overheid de taak te geven dat geld te besteden aan professionele, consistente, kwalitatief goede zorg voor iedereen. Ongeacht positie, familie, of vriendenkring. Dat is de primaire reden dat we een overheid hebben. Gezamenlijk doen wat we individueel niet goed kunnen. Dat is het echte 'om je naasten geven'.

Maar sociaaldemocraat Van Rijn is drukker bezig om samen met zijn politieke vrienden de werkelijk belangrijke zaken te regelen. Miljarden voor hogesnelheidslijnen die nooit zullen rijden. Miljarden voor gevechtsvliegtuigen die niet vliegen maar wel steeds duurder worden. Miljarden voor bankiers om hun salarissen en bonussen in slechte tijden te garanderen. Miljarden om megafusies in de zorg te realiseren zodat zorgmanagers in loondienst miljonair kunnen worden van hun salaris. Om koningen en keizers te spelen in hun nieuw te bouwen paleizen. Miljarden voor bizarre stadscentra en megalomane stadhuizen waar niemand om vraagt.

Ouderen, zieken en zwakken hebben gewoon pech. De maatschappij, die in goede tijden geld heeft ingelegd voor zorg, pensioenen en sociale voorzieningen in slechte tijden, heeft geen verstand van prioriteiten. Laat die maar over aan het beste kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het lijkt erop dat een kentering in denken harder nodig is voor de sociaaldemocraat van Rijn en zijn maten.